Parkinson ve Fizik Tedavi
Parkinson bilindiği üzere direk olarak sinirleri etkileyen bir hastalık türüdür ve eğer ki size Parkinson teşhisi konulmuşsa artık doktor gözetiminde olmanız ve de vücudunuzun herhangi bir uzvunu daha kontrol altında bulundurmanız için tavsiyeler almanız gerekir. Bunun için başvurulması gereken kişiler ise fizik tedavi uzmanları olacaktır. Çünkü bu uzmanlar aynı zamanda sizin motor hareketlerinizin tedavisinde yardımcı olabilecek en yetkin kişilerdir.
Parkinson hastalığının tedavi sürecinde her fizik tedavi doktorunun sistemi diğerinden farklı olabilir ancak genellikle beklenen ve alınmak istenen sonuçlar birbirinin aynısı olacaktır. Bu süreç içerisinde doktorunuzun size yönelteceği sorular şu şekilde olacaktır.
Denge sorununuz var mı?
Parkinson hastalığında genellikle duruş şeklinin ayarlanamaması durumu söz konusudur. Bu nedenle de kişi farkında olmadan öne doğru eğilebilir. Böylelikle de vücudun ağırlık merkezi değişebilir ve denge sorununa neden olabilir.
Dayanıklılık durumunuz nedir?
Yani herhangi bir yere giderken inişlerde ve ya yokuşlarda zorluk yaşıyormusunuz. Parkinson hastaları genellikle merdiven çıkarken zorlanırlar. Fizik tedavi yapılan hastalarda ise bu durumun en azında aerobik hareketler sayesinde dayanıklılığın artırıldığı gözlemlenmiştir.
Yürüyüş şekliniz değişti mi?
Parkinson insan beyninin motor hareketlerini planlayan bölümüne zarar verdiği için yürüyüş bozukluklarının başlaması muhtemeldir. Örneğin yürürken birden bire durabilirsiniz. Buna fizyoterapide donma hareketi denir ve bu hastalıkta da oldukça fenomen bir durumdur. Ya da çok güzel bir şekilde yürürken aniden hızlanabilirsiniz.
Kuvvetiniz ne durumda?
Parkinson hastalığı direk olarak kasları etkileyen bir rahatsızlıktır bu yüzden kaslarınızda bir güçsüzleşme durumunun yaşanması görülebilir. Fizik tedavi ile bu güç ölçülerek bir değerlendirilme yapılabilmektedir.