Parkinson Hastalığı ve Fizik Tedavisi
Parkinson hastalığı beyindeki hareketi başlatan çekirdek hücrelerin hasarlanmasıdır. Toplumda sık karşılaşılan bir hastalık olan Parkinson ortalama 50-60 yaş aralığında ortaya çıkar. Hastalık ilerleyicidir yani, zamanla birlikte hastalık tablosu ağırlaşabilmektedir. Hatta tedavi edilmeyen hastalar tamamen hareketlerini yitirebilirler.
Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının en temel belirtileri hareketlerde yavaşlama, rijidite (katılık, sertlik), titremeler ve denge kaybıdır. Bunun yanı sıra parkinson hastalarında şu belirtiler sıklıkla görülebilir, maske yüz ifadesi, küçük boyutta yazı yazma, zor anlaşılır bir konuşma, ardışık el ve ayak hareketlerini başlatmakta zorluk ve yavaşlık, hastalarda bir hareketi başlatmak zordur, hareket başladığında ise beceriksizlik ve yavaşlık ön plandadır. Hastalar yürümede de güçlük çekerler, ufak adımlarla, yavaş ve gövdeleri öne eğik pozisyonda yürürler. Yürüme esnasında kol salınımlarının olmaması da dikakt çekici belirtilerden bir tanesidir. Ayrıca parkinson hastalarının çoğunda kabızlık ve koku duyusunun kaybı görülür.
Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi
Parkinson hastalığının tedavilerinde ilaç tedavileri ile birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları çok önemli bir yer kaplamaktadır. Parkinson hastalığında uygulanan fizik tedavi ile birlikte hastaların eklem hareket açıklıkları artırılır, kasları güçlendirilir, denge ve koordinasyonu geliştirilir, eklem donmalarının önüne geçilir, kamburluk düzeltilir ve düzgün bir duruş sağlanır, hastaların yürümesi düzeltilir, hızlandırılır ve yürüme eğitimi verilir, masaj, sıcak uygulamalar ve relaksasyon egzersizleri ile kaslardaki sertlikler azaltılır, solunum egzersizleri ile solunum fonksiyonları artırılır.
Parkinson hastalığında hastalara ev programı verilir ve hastaların verilen egzersizleri tüm hayatı boyunca yapması önerilir. Hastaların evde fizik tedavi hareketlerini uygulaması, ilerleyici olan Parkinson hastalığının semptomlarını azaltmada ve hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında önemli bir noktadır.