Fibromiyalji ve Tedavisi

Fibromiyalji Nedir ve Hangi Doktor Bakar?

Fibromiyalji kronik yaygın ağrı ile seyreden, yorgunluk, uyku bozukluğu, bilişsel fonksiyonlarda bozukluklar ve depresyon ataklarının eşlik ettiği bir sendromdur. Fibromiyalji hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Fibromiyalji sendromuna genellikle 30-50 yaş arasında bulunan kadınlar yakalanır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektir fakat genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin ve hormonal anormalliklerin hastalığın meydana gelme olasılığını artırdığı belirtilmiştir. Fibromiyalji sendromu tüm nüfusun yüzde 1-4 civarında görüldüğü için toplumda sık karşılaşılan bir durumdur ve kişilerin yaşam kalitesini etkilediği için tedavisinin bilinmesi ve uygulanması önemlidir. Fibromiyalji muayenesini ise fizik tedavi doktorları, romatoloji doktorları ve iç hastalıkları doktorları yapabilirler.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji sendromu bulunan hastalarda şu şikayetler görülebilir. Kronik yorgunluk, yaygın kas ve iskelet sistemi ağrıları, bitkinlik, sabahları yorgun bir şekilde uyanma, sabah tutukluğu, yumuşak dokularda şişkinlik hissi, karıncalanma, titreme, aşırı terleme, kronik baş ağrısı, adet düzeninde bozukluklar, bağırsak problemleri, kabızlık, anksiyete ve depresyon. Bütün bu belirtilerden en belirgin bulgu olanı ise kronik yaygın ağrıdır. Bu ağrılar vücudun tüm bölgelerine yayılmıştır ve vücutta 18 hassas noktada yoğunlaşmıştır.

Fibromiyalji Tedavileri Nelerdir?

Fibromiyalji sendromunun tedavileri ilaç tedavileri ve fizik tedavi olarak ikiye ayrılmaktadır. İlaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra hasta eğitimi ve bilgilendirilmesi de önemli bir husustur. Fibromiyaljide uygulanan fizik tedavi uygulamalarına değinecek olursak bunlar; TENS ve enterfaransiyel elektrik akımları, sıcak pedler, çamur paketleri, infraruj ışınları, masaj, traksiyon, mobilizasyonlar, manuel terapi, osteopati ve kuru iğneleme. Bu gibi uygulamaların devamında hastaların fizyoterapistler tarafından gösterilen egzersizleri düzenli bir şekilde yapması tedavinin başarısı açısından önemli bir yer tutmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Ara!
×