Felç Risklerini Azaltmak İçin 10 İpucu
Felç, beyinde gerçekleşen beyin dokusunun hasarlanmasıyla sonuçlanan bir hastalıktır. Beyni besleyen atardamarların tıkanması veya kanamasıyla oluşur. Felç yetişkinlerde önemli bir engellilik sebebidir ve aynı zamanda ölümlerin %10’undan sorumludur. Bu nedenle çok önemli bir hastalık olan felç hastalığını önlemek ve felç hastalığının risklerini azaltmak için bu bilgilendirici yazıyı sizler için hazırladık. İşte felç riskini azaltmak için 10 ipucu
1) Tansiyonunuzu Kontrol Altında Tutun
Felci önlemede sağlıklı bir kan basıncı yani tansiyon en kritik faktörlerden biridir. Kontrol edilemeyen hipertansiyon felcin meydana gelme ihtimalini 4 kat artırır. Tansiyonunuzu kontrol etmek için sağlıklı bir diyet programına uyun, alkol ve tuz alımını azaltın ve düzenli egzersiz yapın.
2) Kan Şeker Değerlerinizi Kontrol Edin
Diyabet vücudumuzda kan şekerinde artışa neden olur. Diyabeti olan insanlarda felç geçirme riski 1.5 kat artar. Kan şekerinizi düzenlemek için doktorunuzun verdiği şeker ilaçlarını düzenli kullanın, diyetisyenin hazırlamış olduğu bir diyet programına uyun.
3) Kolesterolünüzü Kontrol Edin
Yüksek kolesterol değerleri damarların daralmasına neden olur ve bu durum beyne giden atar damarlarda tıkanma ve kan akışında aksamaya neden olur. Bu da felç geçirme riskinizi artırır. Kolesterollü gıdaları azaltın, doymuş yağları tüketmeyin ve doktorunuzun verdiği kolesteröl ilaçlarını kullanın.
4) Sigarayı Bırakın
Sigara felç geçirme olasılığını 2 kat artırır. Damarlardaki yıpranma damarların çatlamasına yol açabileceği için beyne giden damarlarda kanama gerçekleşir.
5) Kilo Verin
Göbek etrafındaki yağlanmanın artışı felç için önemli risklerden biridir. Bu yüzden boy ve yaşınıza göre kilonuzun ideal seviyeye gelmesi önemlidir. Beden-kitle indeksinizi hesaplayın ve ideal kilonuza kavuşmaya çalışın
6) Sağlıklı Bir Diyet Yapın
Aşırı tuz ve alkol tüketimini azaltın, günlük almanız gereken kalori ölçüsünde gıda tüketin. Lif oranı yüksek, kolesterölü düşük besinleri tercih edin.
7) Düzenli Egzersiz Yapın
Hareketsiz bir yaşam biçimi felç geçirme riskini tetikleyen nedenlerden biridir. Haftada en az 3-5 defa olmak üzere düzenli aerobik egzersiz yapın. Aerobik egzersizlere bir kaç örnek verecek olursak bunlar; yürüyüş, jogging, yüzme, bisiklet..
8) İlaçlarınızı Düzgün Kullanın
Doktorunuzun size verdiği kolesterol, şeker veya hipertansiyon ilaçları varsa bunları düzgün kullanmanız çok önemlidir. Kendinizi iyi hissettiğinizde kendi başınıza karar alıp ilaçları bırakmayın. Doktor kontrolünde ilaçlarınızı kullanmanız çok önemli.
9) Düzenli Check-Up Yaptırın
40 yaşını aştıysanız her yıl düzenli olarak tansiyonunuzu, şekerinizi ve kolesterol seviyenizi test ettirin.
10) Felcin Geleceğini Gösteren İşaretleri Öğrenin
Felç bazen vurmadan önce bazı belirtiler verir. Bunları öğrenmemiz ve etrafımızdakilere öğretmemiz hastaneye erken varmamız ve felcin hasarını en aza indirmemiz açısından çok önemlidir. Bu uyarıcı belirtiler şunlardır:
-Yüzün tek tarafında hareketsizlik, gülerken veya konuşurken yüzün tek tarafında hareket olmaması.
-Kolda güçsüzlük, kolu kaldırmakta zorlanma
-Konuşmada bozukluk, anlaşılamayan bir konuşma oluşması
-Son olarak da 112 acil servisini arayarak en kısa sürede hastaneye varmanız.