Bel Tutulması Nedir? Bel Tutulması Fizik Tedavi İle Geçer Mi?
Halk dilinde Bel Tutulması olarak adlandırılan durum aslında çoğumuzun hayatında en az bir defa yaşadığı bir sağlık problemidir. Aslında bel tutulmalarında bel bölgesinde bulunan kaslarımız bir takım nedenlerle incinir ve kendini korumaya alarak ağrı oluşturur. Bu ağrılar aslında bize hareket etme, iyileşmeye ihtiyacım var mesajını vermektedir.
Bel tutulmaları genellikle uzun süre sabit kalınan bir pozisyondan ani bir kalkış hareketiyle, bel bölgesinin soğuğa veya rüzgara maruz kalması gibi nedenlerle ortaya çıkmakla birlikte bazen çok basit işlevleri yerine getirirken bile tutulabilir. Örneğin çorap giyerken ve bir nesneye uzanırken veya öksürme, hapşırma gibi durumlardan sonra belimiz tutulabilir. Bu tutulma meydana geldiği zaman, hastalar keskin bir ağrı tarif eder ve en ufak bir hareketinde bile şiddetli bir ağrı hisseder. Hasta yatağından hareket edemez konuma gelir ve bütün bu belirtiler bel tutulmasının neden olabileceği belirtilerdir.
Bel tutulmasını anatomik olarak ele alacak olursak, tutulmalar aslında bel bölgesinde derin veya yüzeyel kasların spazma girerek, kramp oluşturması ve sertleşmesinden kaynaklanır.
Bel Tutulması Fizik Tedavisinde Neler Yapılır?
İlaç tedavileri ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların yanı sıra fizik tedavi ile bel tutulmalarından hızlı bir şekilde sonuç alınabilir. Genellikle akut bel tutulması yaşayan hastalar yataktan hareket edemediği için evde fizik tedavi görmek durumunda kalabilmektedirler. Bu durumda fizyoterapist ağrıyı azaltmak ve kasları gevşetmek adına bir takım manuel terapi uygulamaları yapar. Ayrıca kas spazmlarının bir diğer etkili tedavi yöntemi de kuru iğnelemedir. Sıcak uygulamalar, TENS elektrik akımları, hastanın uyuma ve yatış pozisyonlarının bilgilendirilmesi de fizik tedavinin başarılı olmasına yardımcı olmaktadır.
Yapılan fizik tedavi yöntemleri ile hastalar genellikle kısa sürede ayağa kalkar ve eski aktif yaşantısına bir an önce geri döner. Fakat burada önemli olan nokta bel tutulmalarının tekrar yaşanmaması adına fizyoterapistinizin vereceği bel egzersizlerini düzenli olarak yapmak ve postür ve yatma pozisyonu hakkında bilgilendirmelerini uygulamak önemlidir.