Sinir Sıkışması ve Fizik Tedavi
Sıklıkla el bileklerinde ve dirseklerde, ayak bileklerinde ortaya çıkan sinir sıkışması rahatsızlığı, beyin ve omurilikten gelen ve hareket etmeyi sağlayan sinyallerin kaslara iletimini sağlayan sinirlerin, içinden geçtiği kanallarda sıkışması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. El bileğinde medyan sinirin sıkışması sonucu karpal tünel sendromu, dirsekte ulnar sinir sıkışması, ayak bileğinde ise tarsal tünel sendromu olarak adlandırılan bu rahatsızlık, eğer tedavi edilmezse sinirlerin ölerek, parmaklarda pençe parmak denilen ve hareketi tamamen kısıtlayan başka bir rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur.
Normal koşullarda beyin ve omurilikten gelen sinyallerle büyük bir uyum içerisinde hareket eden sinirler, el bileğinde elin sıklıkla ters hareketlerle kullanılması sonucu, dirsekte dirsek kırıklarının hatalı tedavisi sonucu, ayak bileklerinde ise özellikle yüksek topuklu yanlış ayakkabı seçimi sonucu, içinden geçtikleri kanallarda sıkışırlar.
Özellikle gece uykudan uyandıracak şekilde ağrı ve uyuşma, gün içinde ise sinir ağrısı ve el veya ayak parmakları hareket ettirememe şeklinde ortaya çıkan bu rahatsızlıkta kesin teşhis, EMG adı verilen ve düşük dozda elektrik uyarıcıları ile sinir iletilerinin ölçülmesini sağlayan cihaz yardımıyla konur. Tedavisi ise; eğer sinir kaybı yaşanmıyorsa fizik tedavi ve atel ile rahatsızlık ilerlemişse ve parmaklarda hissizlik oluşmuşsa cerrahi yöntemlerle, sinirlerin sıkıştığı kanalın açılması ve sinirlerin rahatlatılarak kurtarılması şeklinde yapılır.
Sinir sıkışmalarında en çok uygulanılan fizik tedavi yöntemleri; su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileridir. Daha sonra ise egzersizlerle bölgedeki kasların güçlenmesine çalışılır. Ameliyattan sonra ise yine, 15-20 seanslık bir fizik tedavi programı uygulanarak eklem sertliklerinin giderilmesine ve kasların güçlendirilmesine çalışılır.