Menisküs Nedir? Menisküs Yırtılması Tedavisi
Menisküsler dizde amortisör görevi gören C şeklindeki yapılardır. Bir dizde iç menisküs ve dış menisküs olmak üzere 2 adet menisküs bulunur. İç menisküs dış menisküse göre daha geniş bir yapıdadır ve iç menisküsler dış menisküslere oranla 3 kat daha fazla yırtılır.
Menisküslerin Görevleri Nelerdir?
Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasındaki eklemde yer alan menisküslerin bir çok fonksiyonu bulunur. Öncelikle menisküslerin en önemli görevi dize binen yükleri azaltmaktır (şok absorbsiyon), yani yük emilimini sağlayarak adeta bir doğal amortisör görevi görmektedir. Bunun yanı sıra menisküsler eklem stabilitesini sağlar, dizin aşırı öne ve geriye doğru olan hareketini kısıtlar ve kıkırdak beslenmesine yardım eder.
Menisküs Yırtığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle menisküs yırtığı için bir ortopedist veya fizik tedavi hekimi muayenesinde hekim klinik testlerle menisküs yırtığı tanısı koyabilir. Bu tanıyı MR bulguları ile destekleyebilir. Peki menisküs yırtığı bulunan hastalarda ne gibi şikayetler olur? Menisküs yırtığı olan hastaların en büyük şikayeti ağrıdır. Bunun yanı sıra hastalarda, şişlik, takılma hissi, dizde kilitlenme, dizde boşalma ve kıtırtı sesleri sıklıkla görülür.
Menisküs Tedavileri Nelerdir?
Menisküs tedavileri konservatif (koruyucu) ve cerrahi tedavileri olarak 2’ye ayrılmaktadır. Konservatif tedavilerde istirahat, buz, ilaç tedavileri, dizlik kullanımı ve fizik tedavi gibi tedaviler yer alır. Menisküs yırtıkları için uygulanan fizik tedavi seanslarında öncelikle diz ağrılarını ve ödemi önlemeye yönelik elektroterapi uygulamaları yapılır. Sonrasında fizyoterapist eşliğinde diz kuvetlendirme egzersizleri, fleksibilite egzersizleri, propriosepsiyon çalışmaları ve mobilizasyonlar uygulanır. Menisküs yırtıklarının cerrahi tedavilerinde ise menisküslerin yırtık olan parçaları alınabilir veya total olarak menisküsler çıkartılabilir. Hastanın durumunu uygun gören ortopedistler yırtık olan menisküs parçalarını onarabilirler..