Kırık Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
Kırık; kemik dokusunun travma veya başka nedenlerle anatomik olarak bütünlüğünün bozulması olarak adlandırılır. Kırık meydana geldikten sonra kemikte 3 aşamalı bir iyileşme dönemi başlar (enflamasyon fazı, tamir fazi, remodelling fazı) Ve bu iyileşme dönemini iyi etkileyen ve kötü etkileyen faktörler vardır.
-Kemik iyileşmesini iyi yönde etkileyen faktörler, hastanın genç yaşta olması, iyi beslenme, egzersiz, hiperbarik oksijen tedavisi, elektrik akımı, ultrason, manyetik alan tedavisi, büyüme faktörü, tiroksin ve kalsitonin hormonları, a ve D vitaminleridir.
-Kemik iyileşmesinik ötü yönte etkileyen faktörler ise; kırılan parçaların birbirinden uzak olması, çok parçalı kırık olması, enfeksiyon, yaşlı hasta, kötü beslenme, sigara-alkol kullanımı, kırık bölgesinde kanlanmanın az olması, sinir hasarının olması, kemoterapi, radyoterapi, NSAI ilaçlar, kortikosteroidler, sistemik hastalıklar, kırık uçlarının stabil olmaması, yüksek dozajda antikoagülan tedavileri..
Kırık oluştuktan sonra öncelikle kırık uçları karşı karşıya getirilir buna redüksiyon denir, sonrasında redüksiyonun korunması sağlanır ve sonrasında kırık rehabilitasyonu yani kırıkta fizik tedavi uygulamaları başlar.
Kırık Sonrası Fizik Tedavi Hareketlerinin Faydaları
Kırık sonrası fizik tedavi uygulamalarına mümkün olan en kısa sürede başlamak gerekir. Kırık sonrası uygulanan fizik tedavi hareketleri ve elektroterapi modaliteleri ile birlikte kasta meydana gelen kas zayıflıkları azaltılır, eklemlerdeki katılıklar ve hareket kısıtlılıkları azaltılır. Ağrı ve şişlik azaltılır. Kırığın iyileşme süreci hızlandırılır. Hastaların günlük yaşam aktivitelerini en kısa sürede yerine getirebilmeleri sağlanır.
Kırık Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
Kırık sonrasında fizik tedavi hareketlerinde normal eklem hareket açıklığı egzersizleri, pasif normal eklem hareketi, aktif-assistif normal eklem hareketi aktif normal eklem hareketi ve dirençli normal eklem hareketi egzersizleri temel olarak uygulanır. Yumuşak dokuların esnekliğinin kazanılması için germe egzersizleri uygulanır. Zayıflayan kasları güçlendirmek için, izometrik, izotonik ve izokinetik kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır. Kırık sonrası uzun süren istirahat dönemleri boyunca azalan kas ve kalp-damar sistemi enduransını artırmak için endurans egzersizleri uygulanır. Öte yandan denge-koordinasyon egzersizleri ve propriosepsiyon egzersizleri de fizik tedavi egzersizlerinin ayrılmaz parçalarındandır.