Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Fizik Tedavinin Yararları Nelerdir?
Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Fizik tedavi konusunda birçok farklı uygulama yapılmaktadır. Fizik tedavide uygulanan yöntemler çok geniş bir yelpazede incelenebilir. Hekime ve hastanın sakatlığına göre fizik tedavi uygulamalarından bazıları hastaya uygun şekilde seçilebilmektedir.
En çok uygulanan fizik tedavi yöntemleri:
-Egzersiz,
-Isı,
-Masaj,
-Hidroterapi,
-Lazer,
-Ultrason,
-Elektik akımı
-Soğuk tedavisi,
-Traksiyon,
-Pnömatik Kompresyon
-Osteopati
-Manuel terapi
-Kinezyolojik bantlama
-Lenf ödem terapisi
Bu tedavilerin her biri farklı aşamalardan oluşur. Bu aşamalar arasında fizyoterapist ve diğer hekimlerin kararı hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Her bir hasta için farklı bir tedavi süreci söz konusudur. Aynı zamanda tedavinin süresi de hastanın durumuna göre değişmektedir. Bazen yürümede zorluk çeken hastalarda örneğin (felç, CP gibi hastalıklar) robotik yürüme cihazları da kullanılabilecek fizik tedavi yöntemleri arasındadır. Bu tür robotik yürüme cihazlarının kullanımı hastalar açısından oldukça faydalıdır fakat cihazın yüksek maliyeti nedeniyle çok az kurumda bu cihazlar mevcuttur.
Fizik Tedavinin Yararları Nelerdir?
Fizik tedavinin yararları, tedavinin hemen başlaması durumunda oldukça iyi sonuçların alınmasını sağlar.
Fizik tedaviye ihtiyaç duyan hastalarda uygulanan fizik tedavi yöntemleri sonucunda hastaların ağrıları azalır, hareket kısıtlılıkları varsa açılır. Kas güçsüzlüklerinin önüne geçilir ve kaslar güçlendirilir. Ödem, karıncalanma, uyuşukluk gibi şikayetler giderilir. Hastalar ince motor beceri kazanımları noktasında fizik tedaviden fayda görürler. Hastaların postür bozuklukları giderilir. Ergonomik çalışma ve ev ortamları hakkında bilgilendirmeler yapılır. Ayakta durma, yürüme gibi gelişim basamakları kazandırılır. Solunum terapisi ile akciğer kapasitesi artırılır ve kardiyovasküler sistem daha aktif hale gelir. Fizik tedavi ile denge ve koordinasyon geliştirilir.