Evde Fizik Tedavi Hizmeti Veren Yerler
Sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve evde bakım ve evde sağlık olanaklarının artış göstermesiyle beraber evde fizik tedavi gören hastaların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Nüfusun fazla olduğu büyük şehirlerde fizik tedavi ihtiyacı olan hastalar, hastanelere yatış için başvurduklarında aylarca süren randevu bekleme durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kimi zaman bu bekleme süreleri 6 aya kadar çıkabilmektedir. Fizik tedavi ihtiyacı olan hastalarda ise özellikle nörolojik ve ortopedik rehabilitasyonda erken dönem fizik tedavinin önemi çok büyüktür.
Genellikle hastanelerde yatış için sıra bekleyen hastalar, beklediği süre boyunca fiziksel olarak geri kalmak istemedikleri için evde fizik tedaviye bir an önce başlamak istiyorlar. Ayrıca hastane ortamında özellikle yaşlı hastaların enfeksiyon kapma oranının yüksek olması, hastane servis yatışında sürekli olarak refakatçi bulunduramayacak olan aileler evde fizik tedavi uygulamalarını tercih etmektedir. Öte yandan hastanelerde ayaktan fizik tedavi hizmeti alan hastalar ise, genellikle tekerlekli sandalye ile ambüle oldukları için hastaneye gidip gelmekte zorluk çekebiliyorlar. Çoğu zaman ambulans ile hastaneye gitmek mümkün olamadığı için diğer araçlarla hastaneye ulaşmak da bir hayli zorlayıcı olmaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı evde fizik tedavi almak hem hasta ve ailesi açısından daha az yorucu hem de yararlanacağı fizik tedavi hizmeti kalitesi açısından daha faydalıdır. Çünkü evde alınan fizik tedavi seanslarında fizyoterapist hastasıyla birebir ilgilenir ve hastaneye oranla daha uzun süren bir fizik tedavi seansı uygulayabilir.
Evde fizik tedavi hizmeti veren çeşitli sağlık kuruluşları vardır. Şu an pek fazla yaygın olmamakla birlikte bazı devlet hastanelerinin ve fizik tedavi hastanelerinin bu konuda hastalarına evde fizik tedavi hizmeti sunduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde gelişmiş belediyeler evde sağlık hizmeti altında evde fizik tedavi hizmeti de sunarak hastaların evlerine fizyoterapist gönderebilmektedir. Evlerde uygulanan fizik tedavi hizmetini bazı belediyeler evde sağlık hizmeti kapsamında haftada 1 defa ücretsiz olarak karşılayabilmektedir. Fakat fizik tedavi gören hastaların bundan daha fazlasına ihtiyacı vardır. Ortalama haftada 3-5 seans uygulanan evde fizik tedavi seansları 1 saat sürmektedir. Fizyoterapistlerin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını gerçekleştirdiği evde fizik tedavi seanslarında fizyoterapistler yardımcı ekipman olarak kas stimülasyon cihazları, TENS cihazları, theraband, ayak ve el bileği ağırlıkları, kinesiotape, walker, el egzersiz aletleri, bobath topu ve denge tahtası gibi materyaller kullanabilirler.