Egzersizin Kalp ve Dolaşım Sistemine Faydaları
Bildiğiniz gibi egzersiz ve sporun insan vücudunda tüm sistemler üzerinde inanılmaz olumlu etkileri bulunmaktadır. Egzersiz ve sporun dolaşım sistemi yani kalp-damar sistemimiz üzerine olan faydalarını sıralayalım;
-Düzenli antrenmanlar ve egzersizler ile kalp performansının artması kişinin VO2 Max’ını artırır. Yani kişinin 1 dakikada kullanabildiği maksimum oksijen miktarının artması ile daha uzun süre yorgunluk duymadan sporu devam ettirebilmesini sağlar.
-Düzenli antrenmanlar ile kalbin debisi artar. Yani kalbin 1 dakikada pompalayabildiği kan miktarı artar. Bu da demek oluyor ki, egzersiz esnasında kalbimiz ne kadar çok kan pompalayabilirse, kaslara o kadar kan ve dolayısıyla oksijen gitmiş olur. Yani hareketi ve sporu devam ettirebilmemiz için gerekli enerji daha fazla sağlanarak daha uzun sürelerde performans gösterebilmemiz sağlanır.
-Düzenli antrenmanlar sonucu spor esnasında kan basıncı daha az yükselmiş olur. Bu da kalbe daha az yük binmesi ve kalbin daha az yorulmasını sağlar. İstirahatte herkesin bildiği gibi 12/8 olan kan basıncı yani tansiyon, egzersiz esnasında kalp kasılma gücünün artmasına bağlı doğal olarak artış göstermektedir. Spor yapmayanlarda egzersiz esnasında 20’lere çıkan sistolik basınç kalbi zorlar ve kalbe yük bindirmiş olur. Fakat sporcularda bu durum böyle değildir. Düzenli egzersiz yapanların aktivite esnasındaki tansiyonu çok fazla yükselmez. Dolayısı ile bu durum kalbi korur.
-Düzenli antrenman yapanlarda istirahat halinde bradikardi gelişir, bu da kalbin daha az yorulmasını sağlar. İstirahatte spor yapmayan bir kişinin nabzı yaklaşık dakikada 70 atımdır. Spor yapan bir kişinin istirahat halindeki nabzı 60’tan düşük çıkar. Buna istirahat bradikardisi denir. Dolayısıyla sporcunun kalbi daha az atar ve daha uzun yıllar kullanılabilir olur. Bu durum patolojik değil, sağlıklı bir durumdur.
-Ayrıca düzenli antrenmanların sonucunda spor sonrası nabzın normale dönme hızı artar. Toparlanma süreci hızlanır ve kolaylaşır. Bildiğiniz gibi yapılan bir spordan veya aktiviteden sonra kalp atış hızımız hemen eski haline dönmez. Spor bittikten sonra bile kalbimiz güm güm atmaya devam eder. Bu durum toparlanma sürecinin bir parçasıdır. Toparlanma sürecinin ne kadar kısa olması o kadar iyi bir durumdur. Dolayısı ile egzersiz yapanların toparlanma süreçleri egzersiz yapmayanlara göre çok daha kısadır.
-Düzenli egzersiz sonucunda özellikle endurans sporcularında kalpte hipertrofi gelişir. Bu durum patolojik değil, fizyolojik bir uyumdur. Kalpte hipertrofi olması kalbin büyümesi anlamına gelir. Bu durum kalp kası olan miyokardın güçlenmesi ve gelişmesi ile ilişkilidir.