Diz Protezi Fizik Tedavi
Ortopedik olan cerrahilerin geneline baktığımızda en çok omuz ve de diz eklemlerinde bir onarım işlemi gerçekleştirildiğini görebilirsiniz. Bu bazen kalça bölgesinde bir protez bazen de yalnızca diz protez şeklinde olabilir. Burada hastaların büyük bir çoğunluğuna ise diz bölgesi protezi ya da menisküs ameliyatları gerçekleştirilir.
Diz ameliyatlarında cerrahi müdahale sonrasında eklem bölgesinde bir setleşme oluşur, ameliyatı gerçekleşen kişi dizini istediği gibi rahat bir şekilde açıp kapatamaz. Bu yüzden de fizik tedavi uygulaması gereklidir. Fizik tedavi öncesinde yapılması gereken bir takım egzersiz hareketleri vardır ve bu hareketlerin devamlılığını sağlayan hareket cihazları vardır. Hastanın ayağı ameliyat sonrasında bu cihaza bağlanır ve diz cihaz tarafından otomatik olarak açılıp kapatılır. Bu cihaza sayesinde pasif olarak hastanın dizi hareket ettirilerek diz açısı artırılır. Ortopedik ameliyatlar sonrasında hastanın kaslarında eklemdeki sertliğe bağlı olarak güçsüzlükler gelişebilir bu kasların tekrar eski haline dönebilmesi için güçlendirme çalışmaları yapılması gerekir. Ayrıca diz protezi ameliyatları sonrasında hastalarda ödem ve ağrı olabileceği için buz uygulaması da yapılır.
Özellikle orta yaş grubunu ele alacak olursak onlara bu ameliyat sonrasında daha yüksek düzeyde fizik tedavi uygulaması yapılır. Bu yüzden hastalar yalnız fizyoterapistler yardımıyla elle değil aynı zamanda egzersiz programlarına tabi tutulurlar. Diz protezi ameliyatları gelişen teknolojiyle birlikte artık daha basit ve iyileşme süreci daha hızlıdır. Hastanın ameliyat sonrasında ayağa kalkma süresi 15 gün kadardır ancak ameliyattan iki gün sonrasında dizin yumuşatılması işlemine başlanır.