Masajın Faydaları Nelerdir? Masaj Kilo Verdirir Mi?
Masajın başta kas-iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiovasküler sistem olmak üzere çeşitli sistemler ve yapılar üzerinde bazı temel fizyolojik, mekanik ve psikolojik etkileri vardır. Masaj, derideki kan dolaşımını artırarak hücrelerin beslenmesini ve rejenerasyonunu sağlar. Ter bezlerinden ter üretimini artırarak deriden üre ve diğer atık maddelerin atılımına yardım eder. Derinin elastikiyetini artırır. Sebum üretimini artırarak derinin enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Ölü hücreleri uzaklaştırır. Derialtı skar dokusunu yumuşatır. Fibrozis ve skar gelişimini önler. Deri-derialtı yapışıklıkları önler.
Ayrıca masajın deri ve skar dokular üzerindeki etkilerinin yanı sıra iç organlar üzerinde de inanılmaz iyileştirici etkileri vardır. Masaj, akciğerlerdeki mukusun çözülmesine yardım eder. Abdominal distansiyonu azaltır. (şişkinlik) Kalın bağırsaklarda peristaltizmi artırarak konstipasyon, kolik ve gaz gibi yakınmaları azaltır. Parasempatik sinir sisteminin aktivitesini artırarak sindirimi kolaylaştırır.
Masajın metabolizmamız üzerine etkileri ise şu şekilde sıralanabilir. Masaj aşırı kas aktivitesi sonrası kasta biriken toksinlerin ve diğer atık ürünlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Toksik maddelerin venöz ve lenfatik akıma sağılmasına yardım eder. Kan dolaşımını artırarak kasın daha fazla besin ve oksijen almasını sağlar. Bu etkisi ile kas yorgunluğu ve kas ağrısını azaltır.
Masajın dolaşım sistemimiz üzerine etkilerine bakacak olursak masaj özellikle yüzeyel venlerdeki venöz dönüşe yardım eder. Venöz basıncı azaltarak arteriel dolaşımın artmasına yardım eder. Venostaz’ı önler Masajın antikoagülan etkisi vardır. (pıhtılaşmayı önleyici) Masaj lenfatik drenajı artırıp atık ürünleri uzaklaştırarak ödemi azaltır. Düzenli yapılan masaj kandaki beyaz küreleri artırarak immün sistemi güçlendirir.
Masaj kas-iskelet sisteminde de etkileri olan uygulamadır. Masaj spor aktiviteleri sonrasında oluşan gecikmiş kas ağrılarını azaltır. Kasa olan kan akımını artırır, laktatın kastan uzaklaştırılmasına yardım eder. Aşırı aktivite sonrasında oluşan kas hasarında, damar duvarlarında biriken beyaz kürelerin azaltılmasına yardım eder. Aktivite sonrası yorgunluk düzeyini azaltır. Kasın kan hacmini artırır.
Masajın sinir sistemi ve kalp-damar sistemi üzerinde de faydaları bulunmaktadır. Masajın sedatif etkisi vardır, gevşemeye yol açar. Parasempatik sistemi uyarır, sempatik inhibisyona yardım eder. Gevşeme oluşturarak kalp hızını azaltır. Kapillerlerin dilatasyonuna bağlı olarak kan basıncının geçici şekilde azaltılmasına yardım eder. Endorfinlerin salınımını sağlayarak ağrının azaltılmasına yardım eder. İskemiyi azaltır.
Tüm bunların yanı sıra masajın üriner sistem üzerine, solunum sistemi üzerine ve psikolojimiz üzerine de bir takım etkileri vardır. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir; Masaj, solunum kasları üzerindeki gerginliği azaltarak solunumu derinleştirir ve akciğer kapasitesini iyileştirir. Parasempatik sinir sistemini uyararak solunum hızını yavaşlatır. Dokulardaki kan dolaşımını ve lenf drenajını artırarak daha fazla miktarda idrar atılımı sağlar. Gevşeme sağlayarak stres ve anksiyeteyi azaltır, emosyonel travmalarla başa çıkmada yardımcı olur. İyilik hali ve kendine güven duygusu yaratır.
Masaj Kilo Verdirir Mi? Masaj ile Yağ Yakmak Mümkün Mü?
Toplumda masaj ile ilgili merak edilen konulardan bir tanesi de masajın kilo vermeye bir katkısının olup olmadığıdır. Halk arasında masajın yağ kitleleri üzerine yapılması neticesinde yağları erittiği şeklinde yanlış bir bilgi dolaşmaktadır. Yapılan araştırmalar masajın şişmanlık üzerine herhangi bir etkisi olmadığını göstermiştir.
Masajın lokal yağ birikintilerini azaltmada bir etkisi yoktur.