Donuk Omuz (Frozen Shoulder, Adheziv Kapsülit) Nedir? Fizik Tedavisinde Neler Yapılır?
Donuk Omuz Nedir?
Omuz bölgesinde yer alan eklemlerden biri olan glenohumeral eklemin inflamasyonuyla seyreden, ağrı, sertlik, eklemde donma, hareketle ağrı, gibi semptomların eşlik ettiği hastalığa donuk omuz veya frozen shoulder adı verilir. Omuz eklem kapsülünün kalınlaşması, donması ve eklem içi sinovyal sıvının artması görülür. Eklemin ve kapsülünün etkilenmesinin yanı sıra eklem etrafında yer alan bağlar, bursalar, kaslar da bu donuklaşma durumundan etkilenirler.
Donuk Omuz Hastalığının Sebebi Nedir?
Donuk omuz rahatsızlığı genellikle 40 yaşından sonra daha sık görülür ve kadınlarda erkeklere oranla dahafazla görülür. Donuk omuz her 100 kişiden 5’inde görülür fakat şeker hastalığı olanlarda hastalığın görülme sıklığının 2 kattan fazla arttığı tespit edilmiştir. Donuk omuzun hastalık nedeni belli değildir. Hastalık kendiliğinden gelişebilir fakat sekonder donuk omuzda hastalığın oluşmasına zemin hazırlayan bazı nedenler vardır. Bunlar; şeker hastalığı, tiroid bozuklukları, kalp hastalıkları, by-pass cerrahisi, servikal spondilozis, mastektomi, parkinson, hemipleji, torasik outlet sendromu gibi hastalıklara sahip olmak, amfizem, kronik bronşit, omuz yaralanmaları ve uzun süreli hareketsizlik donuk omuza sebebiyet veren etmenler arasındadır.
Donuk Omuzda Görülen Belirtiler Nelerdir?
Donuk Omuz veya Frozen Shoulder hastalığında ağrı, hassasiyet, tüm eklem hareketlerinde kısıtlılık, eklem sertliği, kaslarda erime, kas kısalması, uyku bozukluğu gibi belirtiler görülür. Hastalıkta omuz ekleminin en sık eksternal rotasyon hareketi ile abduksiyon hareketi etkilenir.
Donuk Omuz Fizik Tedavisinde Neler Yapılır?
Donuk Omuzda fizik tedavi uygulamalarında genelde agresif olmayan yöntemler tercih edilmektedir. Ağrı, inflamasyon ve kas spazmının çözülmesi için elektroterapi uygulamalarından yararlanılır. Eklem kısıtlılıklarını gidermek için pasif hareket açıklığı egzersizleri, aktif ROM egzersizleri, germe egzersizleri, PNF egzersizleri, Pendulum egzersizleri, Wand egzersizleri, parmak merdiveni egzersizleri, omuz çarkı egzersizleri ve makara egzersizleri uygulanır. Öte yandan eklem hareketini artıran manuel tedavi teknikleri de kullanılır. Bunlar, traksiyon, eklem gliding, kapsül germesi, miyofasyal germe, yumuşak doku mobilizasyonu ve derin friksiyon masajı gibi tekniklerdir. Donuk omuzda ayrıca kas kuvvetlendirici egzersizler, proprioseptif egzersizler ve ev egzersiz programı verilir.