Topuk Dikeni Nedir? Fizik Tedavisi ile İyileşir Mi?

Topuk Dikeni Nedir? Fizik Tedavisi ile İyileşir Mi?

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-31 17:51. Okunma 2174.

Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlık aslında tıp literatüründe calcaneal spur olarak geçmektedir. Sık karşılaşılan bir ortopedik rahatsızlık olan topuk dikeni nedir? Tedavisi var mıdır? Fizik tedavi ile iyileşme olur mu? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda işleyeceğiz.

Topuk dikeni, ayak tabanımızda bulunan plantar fasya adını verdiğimiz kas kılıfının çeşitli nedenlerle gerilmesi ve bu gerginliğin yıllar boyu sürmesi ile fasyanın yapıştığı kemik noktasında çıkıntı oluşmasıdır. Aslında bazılarımızın aklına gelebileceği gibi topukta diken vb bir durum yoktur. Sadece burada diken olarak adlandırılmasının sebebi oluşan kemik çıkıntısının dikeni andırmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle ayak tabanında bulunan bu kas kılıfı (fasya) aşırı kilo, aşırı kullanım, uygun olmayan ayakkabı seçimi, topuklu ayakkabı kullanımı veya düz tabanlık gibi sebeplerle zorlanır ve topuk dikenine zemin hazırlar.

Topuk dikeni olan hastalarda tipik bir bulgu olarak sabah uyandığında ayağına basar basmaz topukta bir ağrı hissederler. Bu ağrı genellikle keskin bir ağrı olarak tarif edilir. Ayrıca uzun süreli yürüyüş yaptıktan sonra topuk bölgesinde ve ayak tabanında bir ağrı hissetmek de topuk dikeninin belirtilerinden birisidir.

Topuk dikeninin sebebi olarak plantar fasciitis yani ayak tabanındaki kas kılıfının inflamasyonu; tedavi edilebilir bir hastalıktır. Genellikle fizik tedavi, ilaç tedavisi ve ortez kullanımıyla geçer. Topuk dikeni fizik tedavisinde plantar fasya germe egzersizleri, ESWT cihazı, ultrason cihazi, kuru iğneleme ve fasya gevşetme teknikleri önemli bir yer tutar. Öte yandan tabanlık kullanımı, buz masajı ve ayak tabanını dinlendirmek için gece ateli de uygulanabilir.

topuk dikeni topuk dikeni nedir topuk dikeni fizik tedavi plantar fasiitis
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır