Osteoporozda Kırık Riski ve Fizik Tedavi

Osteoporozda Kırık Riski ve Fizik Tedavi

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-27 13:53. Okunma 2470.

Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma, kemiğin yapısal özelliklerinin bozulması ve kemik kırılganlığının artmasıdır. Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinir. Günümüzde yaşam süresinin artmış olması, osteoporoz olma riskini ve kırık oluşma riskini bir hayli artırmaktadır. Yaşlılıkta kırıkların büyük bir yatağa bağımlı kalma sebebi olmasından dolayı osteoporoz bilinmesi ve korunulması gereken önemli bir halk sağlığı problemidir. 

Vücudumuzdaki iskelet kemiklerinde kemik yapımı ve yıkımı dengeli bir şekilde gelişir. Fakat ileri yaşlarda ve kadınlarda menopoz sonrasında bu yapım ve yıkım olaylarınında bozulma meydana gelr ve kemik kütlesinde azalmaya neden olur. Bu da osteoporoza zemin hazırlar. Kemik erimesi sinsice ve çoğu zaman bu kemik kaybı bir semptom vermeden ilerler. Kemik kaybı %30 seviyelerine ulaşınca bulgu vermeye başlar. Bu bulgular ağrı, boy kısalması, postür bozuklukları olabilir. Kemik erimeleri en sık olarak omurgalarda kendini gösterir. Ayrıca omurgada kamburluk oluşabilir. 2. en önemli bölge ise kalçadır ve ileriki yaşlarda kalça kırıklarının görülme sıklığının artması da bundan kaynaklanır. En çok etkilenen 3. bölge ise el bileğidir. 45-65 yaş arasındaki kadınlarda hafif el bileği üzerine düşmelerde bu bölgede kırıklar oluşabilir. 

Osteoporozda Fizik Tedavide Neler Yapılır?

Öncelikle riskli grupta olan bireylerde kırıkların oluşmasını önlemek için koruyucu fizyoterapi yapılır. Kemiğin kırılmasını kolaylaştıracak riskler belirlenir, kas-iskelet sistemi güçlendirilir, hareketsizlikten kaçınılır, kşinin günlük yaşam aktiviteleri düzenlenir. Osteoporozu olan hastalara postür egzersizleri, germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, denge egzersizleri, solunum egzersizleri, düzenli yürüyüş, yüzme, sabit bisiklet gibi egzersizler verilebilir. 

Ayrıca osteoporozda en önemli problemlerden birisi de ağrıdır. Fizik tedavide bu ağrıyı gidermek için sıcak uygulamalar, TENS elektrik akımı, su içi egzersizler, istirahat, ortez kullanımı uygulanabilir. 

Sonuç olarak kemik erimelerinde önemli bir yatağa bağlı kalma sebebi olan kalça kırıklarından korunmak ve bunu önlemek için, günlük düzenli egzersiz yapmalıyız, kas ve iskelet sistemimizi güçlendirmeliyiz.


osteoporoz osteoporoz nedir osteoporoz fizik tedavi osteoporoz egzersiz
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır