Omurilik Yaralanmaları Sonrası Evde Fizik Tedavi

Omurilik Yaralanmaları Sonrası Evde Fizik Tedavi

Yayınlanma Tarihi: 2018-05-02 14:08. Okunma 1865.

Omurilik yaralanmaları; doğuştan veya sonradan geçirilen trafik kazaları sonrasında, ani düşme, yüksekten düşme, omurga kemiklerinde oluşan kırık sonralarında, kurşun yaralanmaları, tümör, vasküler iskemi gibi nedenlerle görülebilmektedir. Spinal kord denilen omurilikteki yaralanmalardan sonra fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarından önce hastanın motor ve duyu fonksiyonlarındaki kayıplar belirlenmeli öylelikle rehabilitasyona başlanmalıdır. Uygulanacak olan fizik tedavi ve rehabilitasyonun amacı hastanın günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını kazanmasını sağlamak ve hastayı olabilecek en iyi işlevsel duruma getirmektir. Ayrıca; omurilik yaralanması geçiren hastalarda fizik tedavi uygulamalarının başarısı, hastanın durumunu kabul etmesi, çevreye uyumu, ailesinin desteği, fizyoterapistin tecrübesi, fizik tedavi uygulamalarına zaman kaybetmeden başlanması önemli faktörler arasında yer alır. 

Omurilik yaralanmalı hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon erken dönem uygulamalarında hastalarda eklemlerde meydana gelebilecek donma (kontraktür) durumlarına karşı bilinçli olunmalıdır, ayrıca bası yaraları, solunum fonksiyonlarının uyarılması, kasların atrofisinin önlenmesi çok mühimdir. Erken dönemde fizyoterapist tarafından hasta pozisyonlanmaları ailesine veya bakıcısına öğretilmeli, pasif eklem hareketleri, solunum egzersizleri, yatak içi dönme, oturma egzersizleri, karın ve sırt egzersizleri, kasların genel güçlendirmesi, masaj ve germe uygulamaları yapılabilir. Erken dönemde omurilik yaralanması geçiren hastalarda evde fizik tedavi ile daha hızlı ve faydalı sonuçlar ortaya konabilmektedir.

Omurilik yaralanması geçiren hastalarda fizyoterapi uygulamalarında yaralanmanın omurilikteki seviyesi fizik tedavi ve rehabilitasyon programının şekillenmesi açısından önem arz etmektedir.  Öte yandan, hastanın yaşı ve kalp durumuna göre rehabiltiasyon programı modifiye edilebilir. 

Hastalarda omuz kuşağı kasları, tricepsler ve latissimus dorsi kasları koltuk değneği ile hareket etmede ve/veya tekerlekli sandalye kullanmada çok önemli kaslar olduğu için bu kaslar özellikle güçlendirilmelidir. 

Erken dönem sona erdikten sonra hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede oturma pozisyonuna geçme başarılmalıdır. Ağırlık aktarma, transfer egzersizleri, günlük yaşam aktiviteleri egzersizleri, denge ve yürüme eğitimleri, ortez kullanımının öğretilmesi,  hidroterapi (havuz) ve PNF  tekniklerinden yararlanılır.

omurilik yaralanması evde fizik tedavi spinal kord yaralanmaları fizik tedavi uygulamalar omurilik kurşunlanması evde fizik tedavi omurilik felci evde fizik tedavi
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır