Diz Bursitleri (Baker Kisti) ve Fizik Tedavisi

Diz Bursitleri (Baker Kisti) ve Fizik Tedavisi

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-16 11:38. Okunma 5100.

Diz ardında 6 adet bursa bulunur, bunlardan her biri genişleyerek kistik yapıya dönüşebilme potansiyeline sahiptir fakat en sık kistik yapıya dönüşen bursa diz arkasındaki kasların arasında bulunur ve Baker kisti olarak adlandırılır.

Baker kisti olan hastalar genellikle diz arkasında kitle, şişlik ve hareketle artan ağrı şikayeti ile başvururlar. Tanıda MR, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, önemli yer tutar. Ultrasonografi, güvenli, ucuz ve tekrar edilebilir olmasından dolayı tanı seçenekleri arasında en avantajlı olanıdır.

Bazı araştırmalarda Baker Kistinin diz ağrısına etkisi olmadığı gösterilirken, bazı araştırmalarda ise diz ağrısını artırdığını ispatlayan çalışmalar vardır.
Baker kistinin tedavisi esas olarak konservatiftir. Kistler genellikle belirti ve bulgu vermediği ve kendiliğinden düzeldiği için klinik olarak takip etmek birçok vakada yeterlidir. Belirti ve bulgu veren vakalarda ise analjezikler, neden olan birincil diz patolojisinin tedavisi, aspirasyon, steroid enjeksiyonu ve cerrahi tedavi yapılır. 

Baker kisti bursit nedir bursit fizik tedavi fizik tedavi
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır