Bel Ağrılarının Tedavisinde Fizik Tedavi Yöntemleri

Bel Ağrılarının Tedavisinde Fizik Tedavi Yöntemleri

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-28 12:06. Okunma 1825.

Kas-iskelet sisteminin ağrıları içinde çok yaygın olması nedeniyle en büyük yeri bel ağrıları kaplar. İşlev kaybına neden olarak kişileri etkilediği için ve aynı zamanda iş gücü kaybına neden olduğu için bu bilgilendirici yazımızı sizler için hazırladık.

Bel ağrılarında fizik tedavi yöntemlerini sıralayacak olursak bunlar; sıcak uygulamalar, elektrik TENS akımları, ultrason, traksiyon cihazı, mobilizasyon ve manipülasyon, manuel terapi, kuru iğneleme tedavisi, osteopati ve egzersizlerdir. Bunların yanı sıra destekleyici olarak, korse kullanılabilir. Fizik tedavide bu uygulamalar arasında egzersizler üzerinde en çok durulması gereken konulardandır.

Bel ağrılarında fizik tedavi olarak başlıca amaçlarımız, ağrıyı azaltmak, kas spazmlarını azaltmak, bel ve karın kaslarını kuvvetlendirmek, eklemlerin hareket açıklığını sağlamak ve hastaların günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken pozisyonları öğreterek hastaları eğitmektir.

Fizik tedavide bel egzersizleri günde en az 3 defa yapılmalıdır ve bu egzersizlerin doğru yapılması önemlidir. Bu noktada bir fizyoterapiste danışabilirsiniz. Bunun yanı sıra bel egzersizleri düzenli olarak devam ettirilmeli ve ağrı geçince bırakılmamalıdır. Hatta mümkünse bu egzersizler ömür boyu devam ettirilmelidir.

Fizik tedavide bel ağrıları için kullanılan sıcak uygulamalar, bölgedeki spazma giren kasları yumuşatır, kan dolaşımını artırır ve rahatlama sağlar. Traksiyon uygulamaları ise omurlar üzerindeki baskıyı azaltır ve fıtıklaşan diskleri rahatlatır. Ayrıca sinir köklerine olan basıyı da azalttığı klinik çalışmalarda belirilmiştir.

Bel ağrılarında sonuç olarak fizik tedavi ile hastaların %80'inin kısa bir sürede iyileştiği ve kronikleşen bel ağrılarına dönüşmediği görülmüştür. 

bel ağrısı bel fıtığı bel ağrısı fizik tedavi bel fıtığı fizik tedavi
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır