Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavide CPM Cihazı Gerekli Mi?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavide CPM Cihazı Gerekli Mi?

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-18 14:39. Okunma 3722.

Günümüzde spor çeşitliliği ve spor yapanların sayısının artışına bağlı olarak spor yaralanmalarının sayısı da artmaktadır. Spor yaralanmalarının içinde ön çapraz bağ yaralanmaları ise sık karşılaşılan bir durumdur. Ön çağraz bağ esas olarak diz kemiklerini birbirine bağlayarak eklemin stabilitisesini sağlar. Genellikle dize aşırı yük binen pozisyonlarda rotasyon yapılmasıyla bu bağ yırtılabilir veya kopabilir. Ayrıca trafik kazaları ve düşme gibi travmatik nedenlerle de bu bağın sıklıkla zarar gördüğü belirtilmiştir.

Ön çapraz bağ tedavi edilmezse dizde aşınma, ağrı, şişlik, dizde boşalma gibi semptomlar verebilir. Ayrıca dizin stabilitesi tam olmadığından, kişinin spor yapması da pek olanaklı değildir. Bu yüzden tam kopuk olan ön çapraz bağ ameliyat edilir. Yırtık olan ön çapraz bağlarda ise yırtığın boyutuna bağlı olarak da ortopedist ameliyat veya fizik tedavi önerebilir.

Ön çapraz bağ ameliyatları sonrasında genellikle hastalara CPM dediğimiz, sürekli pasif hareketi sağlayan ve ayarlanabilir açıda buna izin veren cihazlar kullanılır.

Peki CPM cihazlarının ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında fizik tedavide etkinliği ne kadardır?

Yapılan çalışmalarda ön çapraz bağ ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyonda CPM cihazının etkinliği; hastada diz bükme açısı, ağrı, şişlik gibi parametreler üzerinden değerlendirilmiş olup. bu cihazın anlamlı bir etkinliği bulunamamıştır. CPM cihazı uygulanan hastaların ilk 1 ayda diz bükme açısı bakımından daha iyi olduğu fakat 3. ayda bu durumun eşitlendiği belirtilmiştir. Sonuç olarak ön çapraz bağ ameliyat sonrası fizik tedavide CPM cihazının dizin iyileşmesinde bir etkisi gözlenmemiştir.

ön çapraz bağ ön çapraz bağ yırtığı ön çapraz bağ fizik tedavi ön çapraz bağ CPM
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır