MS (Multipl Skleroz) Hastalığı ve Fizik Tedavisi

MS (Multipl Skleroz) Hastalığı ve Fizik Tedavisi

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-10 15:07. Okunma 2506.

MS, merkezi sinir sistemindeki sinir kılıflarının iltihaplanması ve sinirlerin hasarlanması hastalığıdır. Beyin ve omuriliği etkileyen ilerleyen ve tekrarlayıcı bir hastalıktır.  Kaslarda zayıflık, spastisite, denge ve koordinasyon bozukluğu, yorgunluk, görme ve işitsel problemler, bilişsel bozukluklar, ağrı, mesane ve bağırsak sorunları, his problemleri ve solunum problemleri bu hastalıkta karşımıza çıkabilecek sorunlardır.

MS hastalığında günümüz koşullarında uygulanan ilaç tedavileri ve fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları sayesinde hastaların yaşam süresinde belirgin bir artış olmuştur. MS fizik tedavisinde rehabilitasyon amacı hastanın engel düzeyinin azaltılması veya giderilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, olabilecek maksimum fonksiyonel bağımsızlık kazandırılmasıdır.

Multiple Skleroz tanılı hastaların fizik tedavisine başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme yapmak gerekir. Her hastanın tutulumu farklı olacağı için rehabilitasyon programı da ona göre şekillenir. 

Yorgunluk şikayeti MS'li hastalarda karşımıza en çok çıkan sorunlardan biridir. Hastaların %85'i yorgunluktan şikayet eder. Bu şikayet çoğunlukla ilaç tedavileriyle giderilmeye çalışılır fakat fizik tedavide enerji tasarruf teknikleri de hastaya öğretilmektedir. Ayrıca fizyoterapistlerin yapacağı genel kondisyonu yükseltmeye yönelik egzersizler de bu şikayetin azalmasında etkili olacaktır.

Yine MS hastalarında en çok görülen başka bir problem ise spastisitedir. Yani kasların istemsiz olarak kasılmasıdır. Bu problem de hastaların yaklaşık %75'inde görülür. Bu durumun tedavisi 3 şekilde olmaktadır. 

1)Fizik tedavi uygulamaları

2) Kasılmaları azaltıcı ilaç tedavileri

3) Cerrahi müdahaleler

MS'te görülen en yaygın problemlerden biri de kas güçsüzlükleridir. Kaz zayıflığı genel olarak bacaklarda görülmektedir. Kasları güçlendirmek için fizyoterapistler tarafından bir takım egzersizler uygulanır ve hastaya elektrik akımları verilir. Yapılan araştırmalar fizik tedavi hareketlerinin her gün olarak yapılmasının faydalı olacağını gösteriyor. Ayrıca hastalar verilen egzersizleri evde fizik tedavi yaparak pekiştirmelidirler.

Sonuç olarak MS (Multiple Skleroz) hastalığında fizik tedavide olumlu sonuçlar alınabilmektedir. MS fizik tedavisi; hastanelerin fizik tedavi ünitelerinde yapılabileceği gibi evde fizik tedavi uygulayarak da yapılabilir. 

MS fizik tedavi multipl skleroz fizik tedavi evde fizik tedavi MS nedir
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır