Menisküs Nedir? Menisküs Neden Olur?

Menisküs Nedir? Menisküs Neden Olur?

Yayınlanma Tarihi: 2017-02-10 22:33. Okunma 1867.

Menisküs Nedir?
Eklem yüzeyleri arasındaki uyumu artıran, fibröz kıkırdaktan yapılmıs C şeklindeki hareketli yapılardır. Dış kenarları kalın içe doğru incelen bir yapıda olan menisküsler eklemde tıpkı bir conta görevi  görürler. Menisküsler iç ve dış olmak üzere  iki parçadan oluşur. İç parça dıştaki parçaya oranla daha büyüktür ve daha sık hasarlanır.

Menisküsler Ne İşe Yarar?
Eklemdeki temas yüzeyini artırarak, yük taşıma ve yük dağılımını sağlar. Özel yapısı sayesinde eklenlerde şok emici özelliği ile amortisör görevi gören menisküsler aynı zamanda eklem sağlamlığına da katkıda bulunur. Eklemin aşırı bükülmesini ve açılmasını önleyen menisküsler eklemlerin birbirine uyumunu sağlar.

Menisküs Yırtıkları Nasıl Oluşur?
Diz üzerinde yüklenme sırasında ani ve aşırı bir rotasyon sonucunda menisküs iki kemik arasında sıkışır.  Genellikle sporcularda ve travma sonucunda yırtıklar meydana gelir. Ayrıca kireçlenme, eklem hasarı, doğuştan var olan şekil bozukluklarına bağlı kendiliğinden menisküs yırtıkları da gelişebilir. Yaşlılarda ise vücudun su orani azaldığı için önemli bir  sebep olmaksızın menisküsler yırtılabilir.

Menisküs Yırtığının Belirtileri
Diz bölgesinde ağrı, şişlik, kilitlenme, diz ekleminden gelen sesler, dizde takılma ve boşalma duygusu meydana gelir.

menisküs nedir menisküs nedenleri menisküs belirtileri menisküs fizik tedavi
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır