Lenfödem Hastalığı ve Manuel Lenf Drenajı Tekniği

Lenfödem Hastalığı ve Manuel Lenf Drenajı Tekniği

Yayınlanma Tarihi: 2018-04-12 15:51. Okunma 2112.

Lenfödem hastalığı halk arasında fil hastalığı olarak da bilinen, esas olarak lenf sıvısının interstisyel boşlukta aşırı miktarda birikmesi sonucu oluşan patolojik durumun genel adıdır. Veya vücudumuzdaki lenfatik sistemin bozukluğu olarak da tanımlanabilir.

Lenfatik dolaşımda tıkanıklık en sık görülen sebeptir. Lenfödem her iki cinsiyette ve her yaşta görülmekle beraber kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Genellikle tek taraflıdır. Etyolojiye göre primer ve sekonder lenfödem olarak ikiye ayrılır. Lenfödem hastalığının sebebi olarak sekonder sebepler infeksiyon, inflamasyon, kanser, cerrahi, travma, radyasyon sonucu olabilir. Primer lenfödem sebepleri ise; lenfatik sisteme ilişkin anomaliler ve hastalıklara bağlı gelişir; konjenital ya da edinsel olabilir ve sık görülmez. 

Lenfödem en sık alt ekstremitede yani uyluk ve bacaklarda(% 80) görülmekle beraber, kolda, yüzde, boyunda ve dış genital bölgede de görülebilir. Alt ekstremite lenfödemi şişlik, ağırlık, gerginlik, pitting, ağrı, uyuşma, cilt problemleri şeklinde belirti ve bulgular verebilir. Lenfödem tedavisi zordur ve uzun süreli bir tedavidir. Cerrahi veya konservatif yöntemlerle tedavi seçenekleri mevcuttur. 

Lenfödemin fizik tedavi olarak tedavilerinde elektroterapi yöntemlerinin, fizik tedavi egzersizlerinin yeri büyüktür. Ayrıca manuel lenf drenajı tekniği ile de birçok lenfödem hastasının ödemi kontrol altına alınabilmektedir. Son yıllarda yaygınlaşan manuel lenf drenajı tekniği sayesinde lenfödem hastalarının yüzü gülmektedir.

Manuel Lenf Drenajı Tekniği

Manuel lenf drenajı, lenf sisteminin elle manipule edilerek, bloke olmuş lenf sıvısının serbest akımının sağlanması tekniğidir. Manuel lenf drenajı elle uygulanan bir teknik olup amacı lenf sıvısının ödemli bölgeden alınıp vücudun diğer bölgelerine akışının sağlanmasıdır. Manuel lenf drenajı tekniği derinin tam altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınç uygulaması ile yapılır. El ile yapılan bu özel teknikler ile lenf sıvısının akış hızı artırılır ve istenen lenf nodüllerine boşaltımı sağlanır. Manuel lenf drenajı tekniği kesinlikle normal masaj ile karıştırılmamalıdır çünkü burada izlenen yönler ve uygulama sıraları klasik masajdan çok farklıdır. 

Manuel lenf drenajı tekniğinin seans süresi ödemin şiddetine göre ayarlanır ve tedavi sıklığı hergün olmalıdır. 

lenfödem tedavisi lenfödem fizik tedavi lenfödem manuel lenf drenajı tekniği manuel lenf masajı lenfödem lenfödem masajı
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır