Kalça Protezi Fizik Tedavi

Kalça Protezi Fizik Tedavi

Yayınlanma Tarihi: 2016-10-11 16:36. Okunma 2049.

Kalça protezi ameliyatları sonrasında hastanın ilk önceleri yatakta olması gerekir. Bu normal ve yapılması gereken bir durumdur. Bu esnada yapılacak fizik tedavi yöntemleri farklıdır ve yalnızca ayak bileklerine ve diz bölgesine fizik tedavi uygulaması yapılmalıdır. Kalça protezi ameliyatı ve bu gibi cerrahi durumlarda kişinin direk olarak ayağa kalması değil nefes alış verişlerinin ve de vücuttaki sekresyonun atılmasına yönelik hareketler daha faydalı olacaktır.

Yapılan protezin türüne göre ve ameliyatı yapan ortopedistin görüşü de alınarak hastanın ne zaman kalçasına yük verebileceği kararlaştırılır. O yüzden ortopedist ile fikir alışverişi sağlanmadan bir fizik tedavi uygulamasına geçilmez. Hastanın durumuna göre yardımcı cihazlarla kişinin yavaş yavaş hareketlenmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte hastanın eski kuvvetine kavuşabilmesi adına kasların daha da güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için bir takım egzersiz hareketlerine başlanabilir. Örneğin kalçanın sıkılıp gevşetilmesi hastanın kendi kendisine yapacağı bir egzersizdir. Buradaki amaç ise bu bölgeye kan akışının daha düzenli bir şekilde sağlanmasıdır.

 Kalça protezi ameliyatı fizik tedavi sürecinde çok dikkat edilmesini gerektirir. Şu şekilde düşünebilirsiniz bu süreçte siz fazla hareket ettiğiniz zaman kalça eklemi otomatik olarak disloke (çıkık) olacaktır. Bu da her şeyin mahvolmasına neden olur. Bu yüzden de örneğin ayaklarınızın çaprazlama oturulması ya da bacak bacak üstüne atılması sakıncalıdır. Bu süreç içerisinde hastanın yumuşak sandalyede oturması sakıncalı olacaktır. Bunun nedeni ise bu ameliyatlarda kalça 90 derecelik bir açıya sabitlenir ve yumuşak olursa bu açı daha da artacaktır.

Kalça protezi kalça protezi ameliyatı kalça protezi nedir kalça protezinde fizik tedavi fizik tedavi kalça fiziği nasıl yapılmalı kalça ameliyatları
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır