Engelli Hastalarda Tekerlekli sandalye Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Engelli Hastalarda Tekerlekli sandalye Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Yayınlanma Tarihi: 2018-05-09 13:51. Okunma 16495.

Tetraplejik ve Paraplejik hastalar için uygun ve rahat bir tekerlekli sandalyede oturmak hem hasta için hem de hasta yakınları için önemli bir husustur. Uygun ve rahat bir tekerlekli sandalye seçimi hastaların günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırdığı gibi hastaların fonksiyonelliğini de artırmaya yardımcı olur. Peki felç, CP gibi uzuvları etkileyen hastalıklar sonrasında tetraplejik ve paraplejik olan engelli hastalarda tekerlekli sandalye ölçümleri nasıl olmalı?

Hastaların ve yakınlarının bu konu hakkında fizyoterapistlerine danışması önemlidir çünkü fizyoterapistler hasta ergonomisi hakkında bilgi sahibi olduğundan engelli hastalar için en uygun tekerlekli sandalye ölçüleri konusunda hastalarına yardımcı olabilirler.

Tekerlekli sandalya seçimi yaparken en öncelikli olarak tekerlekli sandalyenin eminyetli olmasına dikkat etmek gerekir, tekerlekli sandalyeler transfer esnasında hastaların bağımsızlığına imkan sağlayabilecek yapıda olmalıdır. Öte yandan tekerlekli sandalyelerin görünümü konusunda hastaların istekleri göz önünde bulundurulmalıdır zira bu durum onların psikolojilerini olumlu yönte etkileyebilecek faktörlerden biridir. Tekerlekli sandalyeler mümkün olduğu kadar fonksiyonu iyi, kolay kontrol edilebilir, şekli uygun ve gerekli ilaveleri yapılmış olmalıdır. (Örneğin tekerlekli sandalyenin yandan açılması, arkadan açılması veya yemek yeme ilavesinin olması vb)

Tekerlekli Sandalye Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Tekerlekli sandalyenin genişliği için hasta otururken kalça genişliği ölçülür ve bulunan ölçüye her iki yandan 2.5 santimetre eklenmelidir. Örneğin 35 santimetre olan kalça genişliği için tekerlekli sandalye genişliği 40 santimetre olmalıdır. Öte yandan tekerlekli sandalyenin kapı vb dar yerlerden rahat geçebilmesi için ölçünün fazla tutulmamasına da özen gösterilmelidir.

Tekerlekli sandalyenin oturulan yerin derinliği için gluteal bölgeden dize kadar ölçülür ve 7.5 santimetre çıkartılır. Böylelikle oturulurken popliteal bölgeye baskı olmaması sağlanır.  Tekerlekli sandalyenin yerle temas etmemesi adına ayak desteklerinin yerden en az 5 santimetre yüksek olması gereklidir. Ayrıca uylukta baskı olmaması için uyluk 2.5 santimetre yukarı kaldırılarak ayak desteği ölçüsü alınmalıdır.

Tekerlekli sandalyelerin kol desteklerinin ölçüsü için ise kol 90 derece dirsek fleksiyonuna getirilir ve bulunan rakama 2.5 santimetre eklenir. Tekerlekli sandalyenin sırt dayama yerinin yüksekliği ise gövde dengesi için önemlidir ve bu seviye minimum aksilladan (koltuk altı seviyesi) 10 santimetre aşağıda olmalıdır.

Aşağıdaki resimlerde örnek bir tekerlekli sandalye ölçülerini görebilirsiniz.




tekerlekli sandalye ölçüleri tekerlekli sandalye çizimi tekerlekli sandalye ölçüleri nasıl olmalı tekerlekli sandalye ölçüsü nasıl alınır
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır