Bursit Nedir? Bursit Fizik Tedavilerinde Neler Kullanılır?

Bursit Nedir? Bursit Fizik Tedavilerinde Neler Kullanılır?

Yayınlanma Tarihi: 2018-06-21 15:11. Okunma 4184.

Bursa adı verilen yumuşak doku yapıları, vücudumuzdaki kemik çıkıntılar üzerindeki tendon ve kasların arasında bulunan içi sinovyal sıvı ile dolu keseviklerdir ve tendon-kas hareketlerini kolaylaştıran yastıkçıklardır. Bursaların temel görevleri, şok absorbsiyonu, dokular arasındaki sürtünmeleri azaltmaktır. Ayrıca bursalar serbest sinir sonlanmaları açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı ağrının kolaylıkla ortaya çıkmasına ve şiddetli bir biçimde hissedilmesine yol açabilmektedir.

Vücudumuzda toplamda 160 adet bursa bulunmaktadır. Bursalar çeşitli nedenlerle inflamasyona maruz kalabilmektedirler ve bu duruma bursit adı verilir. Bursit oluşumuna sebep olan nedenler ise şunlardır; direkt travma, kronik aşırı kullanım, friksiyon, ekstremite diziliminde bozukluk, artritik eklemler, kas kısalıkları, hatalı pozisyonlar, enfeksiyon, sistemik hastalıklar ve fonksiyon yaralanmalarıdır.

Bursit oluştuğunda ortaya birtakım belirti ve bulgular çıkar. Bunlar; ilk etapta bölgesel ağrı şeklinde başlangıç gösterir. Sonrasında şişlik, eritem, hassasiyet, eklem hareketlerinde kısıtlılık bursitin sık görülen diğer yakınmalarındandır.

Vücudumuzda en sık görülen bursitler omuz ekleminde akromion altındaki subakromial bursada, dirsekte bulunan olekranon bursasında, sırtta bulunan skapulotorasik bursada, kalça bölgesinde bulunan iskial bursada ve diz ardında bulunan bursada görülebilir.

Omuzda bursit ortaya çıktığında genelde akut ağrı, hassasiyet ve hareket kısıtlanması meydana gelir ve hastalar kolunu kaldırmakta ve rotasyon hareketlerini yapmakta güçlük çekerler. Olekranon bursitine öğrenci dirseği adı da verilir çünkü öğrenciler sıklıkla dirseklerini sıralara dayadığı için travma sonucunda buradaki bursada harabiyet gelişir. İskial bursit ise iskial tüberkülün altında yani oturduğumuzda vücut ağırlığımızı taşıyan kemik çıkıntısının altında bulunan bursanın iltihaplanmasıdır. Bu duruma genelde uzun süre masabaşında çalışan kişiler yakalanabilir. 


Bursit Fizik Tedavisinde Neler Kullanılır?

Ağrı ve enflamasyona yönelik elektro terapi ajanları kullanılabilir. Ayrıca germe egzersizleri, bandajlama, ortezleme ve splintlemeler, istirahat ve immobilizasyon, derin friksiyon masajı, postür egzersizleri uygun ayakkabı kullanımı, ergonomik eğitimler bursit tedavilerinde fizik tedavi olarak yerini almaktadır.

bursa nedir bursit nedir bursit fizik tedavisi bursit tedavisi yapan yerler bursit fizik tedavisinde neler yapılır
Fizyoterapide her zaman bir umut vardır